Parkinson

De ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme is een complexe ziekte die helaas gepaard gaat met lichamelijk en/ of geestelijke achteruitgang.

 

Dankzij de vooruitgang in medische behandelmogelijkheden en therapieën kunnen de symptomen van de ziekte van Parkinson langer onder controle gehouden worden. Toch blijft Parkinson een progressieve ziekte die in toenemende mate gepaard gaat met beperkingen in de uitvoering van alledaagse activiteiten. Door klachten zoals vermoeidheid, stijfheid of trillen kunnen problemen ontstaan bij opstaan uit de stoel, met bestek eten, knoopjes van een overhemd dichtdoen of omdraaien in bed.

Ergotherapie is erop gericht om problemen in de dagelijkse activiteiten te verminderen en veilig en zelfstandig functioneren te vergroten. Hiernaast wordt ook aandacht besteed aan de problemen die de mantelzorger ervaart bij begeleiding of verzorging van de client.

Dit doet de ergotherapie door middel van o.a.:
– Het toepassen van cues om freezen/ plakken te voorkomen
– Het optimaliseren van dagstructuur en dagbesteding
– Het optimaliseren van de fysieke omgeving om veiligheid te verhogen
– Het gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen zoals een bedbeugel of knopenhaakje

Ergotherapie Maatwerk is aangesloten bij ParkinsonNet. Dit is een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen. Het team Breda e.o. bestaat uit neurologen, Parkinson verpleegkundigen van het Amphia Ziekenhuis, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen.

Parkinson.net