COPD

COPD is een chronische longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Dit uit zich in problemen zoals kortademigheid, benauwdheid, hoesten en vermoeidheid.

COPD heeft een grote impact op het dagelijks functioneren, zowel lichamelijk als psychisch. Kortademigheid kan bewegingsangst veroorzaken waardoor mensen steeds minder gaan doen. Soms is het juist lastig om niet over grenzen heen te gaan
Hoe verder de ziekte is gevorderd, hoe groter de invloed op het dagelijkse handelingen. Denk hierbij aan traplopen, boodschappen doen, koken, hobby’s uitvoeren of de zelfzorg.

De ergotherapeut kan mensen met COPD helpen om een goede houding aan te nemen tijdens allerlei dagelijkse handelingen. Ook om de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken tijdens het handelen om minder kortademig te worden. Verder kan samen met de ergotherapeut een betere balans gezocht worden tussen rust en activiteit. Dit om exacerbaties en ziekenhuisopnames zoveel mogelijk te voorkomen.

Hulpmiddelen en voorzieningen kunnen een meerwaarde zijn in het dagelijkse leven. Denk hierbij aan een scootmobiel, rollator of traplift. De ergotherapeut kan adviseren over hulpmiddelen en begeleiden bij het aanvragen van deze voorzieningen. Ook het goed leren omgaan met de hulpmiddelen en voorzieningen is ergotherapie.

Nog enkele voorbeelden uit onze praktijk:

• “Mijn fiets laat ik tegenwoordig maar staan, maar zo kom ik nergens meer”.

• “Tijdens het koken word ik zo benauwd, ik heb er gewoon geen zin meer in, terwijl het altijd een hobby is geweest”.

• “Halverwege de dag is mijn accu al leeg!”.