Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals gewrichten, spieren, pezen en botten. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken.
Reuma kan op elke leeftijd voorkomen. De belangrijkste symptomen zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen.
Door de klachten is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma verloopt vaak grillig: de ene dag gaat het goed, de andere dag niet.

De ergotherapie richt zich op de problemen die u ondervindt tijdens het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Wij kunnen u voorlichting geven over het ziektebeeld. Door middel van gewricht beschermende adviezen of leefstijladviezen kunnen wij u leren beter om te gaan met Veel mensen met reuma zijn geholpen met hulpmiddelen/ aanpassingen. Wij kunnen u hierover adviseren.

Als u veel klachten aan handen en/of polsen hebt, kunnen onze ergo/handtherapeuten u oefeningen geven om de functie en de kracht van uw handen te verbeteren. In een aantal gevallen kunnen spalken de pijn verlichten. Ook na een handoperatie kan de ergo/handtherapeut u helpen bij het revalidatieproces.